Bir Hayatın Özeti ya da Yeşil Mavi Hayat

 Yeşil Mavi Hayat 

Yeşil Mavi Hayat çok sıradan gibi görünen bir başlık gibi duruyor ama öyle değil.

Daha ilk satırından "Son Söz" üne kadar, her türlü insan eli tahribatına rağmen, doğanın ve yazarın olanca enerjisini ve yazarın yaşam derslerini, sade ama enerjik cümlelerle aktaran bir kitaptan bahsetmek istiyorum.

 Yeşil Mavi Hayat yada elli yaşa bir hediye.

Yazar  "yaşamın kalan kısmını nasıl yaşayacağını" bilinçli bir tercihle ama inançla değil, kütüphanede asılı duran hareketsiz bir bilgi ile de değil de "harekete geçmiş, yani bilince dönüşmüş bir bilgi" eşliğinde karar vermiş.

"Mutluluk nedir, haz nedir", "haza dayalı anı yaşamakla tüm yaşama dağılan içselleşmiş mutluluk mu bizi mutlu eder", "hayvanların duyguları var mı yoksa onlar acıları ve duyguları olmayan canlı makinalar mıdır", " büyüyerek gelen iklim krizi nasl çözülür" ve daha bir çok soruya, doğayı, doğanın herbir parçasını, insanı, hayvanı, denizde yaşayan balığı ve doğanın tüm parçalarının "haklarını" şaşırtıcı bir felsefi derinlik ve maddi kaynaklarıyla, ilkçağ felsefesinden günümüze,  Descartes'ten Aristoteles'e, Montaigne'den Abasıyanık'a, Herman Hesse'den Halil Cibran'a, Platon'dan Farabi'ye, Engin Gençtan'a, Yaşar Kemal'e kadar yüzlerce düşünürden konuyla ilgili edindiği bilgi birikimini kendi yaşamından hiç de kısıtlı olmayan gözlemlerini kendi usunda harmanlayarak enfes bir okuma şöleni ortaya çıkarmış.  

Bu kitapta kavramların felsefi köklerine ineceksiniz ancak yazar uzun süredir yurt dışında yaşıyor olmasına rağmen onun bozulmamış-plazalaşamamış bir Türkçesi eşliğinde.

Yirmi yıl kadar önce aynı kurumsal şirkette çalıştığım, benden on yaş kadar küçük yeni mezun bir genç hanımın derinliğini o zamanlar görememiş olduğumu ancak bu kitabı okuduktan sonra anlayabiliyor ve bundan dolayı üzülüyorum. Belli ki daha o yılarda, dünya edebiyatını çoktan hatmetmiş, bilimin ve felsefenin o engin deryasını kucaklamaya başlamış. 

Kuşkusuz edinilen bilginin ve o ana kadar yapılan gözlemlerin bilince çıkması kısa sürede olmuyor. Bu nedenle bu kitap ayrıca bir kutlamayı hak ediyor.

Yeşil Mavi Hayat'ı güzel kılan başka şey ise yazarın bilgi birikimini ve oldukça zengin yaşam gözlemini birlikte demledikten sonra, titiz bir sözcük işçiliğiyle, aktif, enerjik cümle yapılarıyla  yazmış olmasıdır.

İnanamayacağınız bir hızla okuyacaksınız ama lütfen bölümler arasında ara vererek okuyunuz.

Elinizde bir kaleminiz olsun; ya benim yaptığım gibi kitabın sayfalarına not alın ya da temiz bir sayfaya not edin. kendinize bu kitabın esinlendiği kaynaklardan bir okuma listesi hazırlayın.

Kitabı okurken ayrıca kendinizden çok şey bulacaksınız; "tüm yaşamımızı kurumsal hayatta soyut hedefler peşinden koşarak mı yaşayacağız? Günlük hazlar mı bize mutluluk verecek? Tabağımızda bize menü olarak sunulan etin, tabağımızda bize tek gözü dönük olacağı için bakan bir balığın, bir ağacın yaşam hakkını elinden almalı mıyız?" sorularını ve dahalarını sadece  vicdanınıza değil ama bilincinize de soruyor olacaksınız.

"Daha anlamlı bir hayat yaşamak için asıl ihtiyacınız nedir?" sorusuna yanıt arıyorsanız...

Okuma keyfiniz bol olsun.

Meltem Soğuk Stropoli

"Mavi Yeşil Hayat"

 Destek Yayınları

247 Sayfa




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çukurova'da Fransız!a İlk Kurşun

920'nin 16 Mart'ı...